En intressant Alkonblåvinge i centrum

På en av wikipedias sidor hittade jag bilden på en Alkonblåvinge. En mycket intressant blåvinge ur biologisk synvinkel menar Linda. Den kunde vara den centrala blåvingen som de andra kretsar kring, om den kunde vi berätta lite mer.

Alkonblåvinge Glaucopsyche_alcon frilagd

Alkonblåvinge Glaucopsyche_alcon

Blåvingen är delvis frilagd och bearbetad från bakgrunden här ovan.

Fotograf Sander van der Molen

Ett utdrag av intressanat fakta om Alkonblåvinge från Wikipedia _ _ _

Habitat

Alkonblåvingen lever på fuktiga öppna marker som till exempel en mager fuktäng eller i övergångszoner mellan kärr och skog. Den trivs i marker som utsätts för kontinuerlig påverkan, som ett militärt övningsfält.

Beteende

Alkonblåvingen håller sig inom ett tämligen begränsat område.

Alkonblåvingen och myror

Myrorna adopterar larven som mycket liten och bär hem den till sitt bo där larven livnär sig dels på myrornas byten och dels på myrlarver. Alkonblåvingelarven växer klart och förpuppas i myrboet. Alkonblåvingen har på olika platser i Europa adopterats av uteslutande Myrmica rubra (Ängsrödmyra[2]

Alkonblåvingen i Sverige

I Sverige förekommer alkonblåvingen huvudsakligen på västkusten och använder som värdväxt i princip uteslutande klockgentiana. Den är Västergötlands landskapsinsekt.

Alkonblåvingen är rödlistad i Sverige. I 2005 års rödlista var den upptagen som sårbar.[3] I 2010 års rödlista anges den som starkt hotad.[4]

Detta inlägg publicerades i Bilder, Faktasök, idéer, Projektarbetet och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar