Fråga Lund om det finns myror som har kommunikationsproblem?

Kommunikationsproblem?

Skriven av Fråga Lunds admin den 05 Nov 2009 04:43

myra”När jag och barnen betraktar en vanlig myrstack, så dyker det upp en massa frågor. En vanlig myrstack är ju rätt stor med ett myller av liv, där alla verkar göra precis det dom ska. Stora motorleder kan leda ”långa” sträckor rätt in i skogen, samtidigt som enstaka myror är ute på egna strövtåg långt från stacken. Om man petar lite i stacken så kommer myror från alla håll för att försvara och bygga upp.

Om stacken är 1,5 meter över markplan och större under marken så måste ju kommunikationen bli besvärlig. Då undrar jag: Hur fungerar myrornas kommunikation och finns det myror som har kommunikationsproblem? Har de koll på vem som gör vad? Finns det lata myror som håller sig undan? Det borde ju inte vara något problem att ta del av fördelarna, och dra sig undan från nackdelarna i ett sådant samhälle.”

Svar:
”De flesta myror kommunicerar genom doften, dvs de använder feromoner. Med hjälp av lukten känner de igen varandra inom en stack, men också andra myror som inte är stackmedlemmar utan kanske rent av konkurrenter. Om myror i närheten av sin egen stack träffar på myror från andra stackar kan slagsmål uppstå och till och med dödlig utgång. Vissa arter myror kan också ta in myror från andra samhällen eller rent av från andra arter, och göra dem till slavar i sitt eget samhälle, där de hålls vid liv men tvingas arbeta med vad den nya stacken behöver, tex att sköta en svampträdgård som mat till den nya stacken. Myrorna har också koll på vilken typ av arbeten de har. Några arbetar endast inomhus medan andra ger sig ut på längre färder och letar upp mat och drar hem mat. Andra sköter larver eller matar drottningen. Vissa städar stacken. Om det finns utrymme att bara utnyttja stackens förråd och resurser och skydd är något oklart. Jag tror egentligen inte det, släktskapet mellan individerna är stort och motivationen att hjälp till hög eftersom ett lyckat resultat också stärker möjligheten att de egna generna sprids (dvs dem arbetaren delar med sina systrar och drottningen).”

Susanne Åkesson

http://fragalund.blogg.lu.se/kommunikationsbroblem/#more-692

Annonser
Det här inlägget postades i Faktasök, Projektarbetet och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s